"Akasztó"-s ételek

Fogas egészben sütve

 

 

Hozzávalók:

1 kg fogas
5 dkg liszt
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olaj
só, pirospaprika
olaj a sütéshez
1 kisebb burgonya a száj kipeckeléséhez
citrom karika, paradicsom, uborka a díszítéshez

4 adag/1500 kcal, 1 adag/375 kcal

 

Elkészítés:

A megtisztított, megmosott halat nagyjából négy centinként, rézsútosan bevagdossuk, megsózzuk, és félórát állni hagyjuk. Közben a fokhagymát lereszeljük, elkeverjük a két evőkanál olajjal, és kívül-belül bekenegetjük vele a halat. Gerincét két helyen megroppantjuk, a pirospaprikával elkevert lisztben alaposan megforgatjuk, szájába egy burgonyát teszünk. Olajat forrósítunk egy akkora serpenyőben vagy lábosban, amelybe a hal belefér. Amikor az olaj felforrósodott beletesszük a fogast úgy, hogy az edény oldalát követve félkörívben meghajoljon. Amikor az egyik oldala pirosra sült, óvatosan lapátkanállal megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Ha megsült, hasával lefelé tálra tesszük, vigyázva, hogy a "görbülete" megmaradjon. Szájából a burgonyát kivesszük, és a helyére egy citromkarikát teszünk. Burgonyát (hasáb, hercegnő, petrezselymes, stb.) és majonézt kínálunk hozzá.

 

forrás: mamakonyhája.hu